Svaki ljubitelj dobre hrane, zasigurno voli i čašu dobrog vina kojih na Jadranu ne nedostaje. Već su stari Grci prepoznali blagodati ovog podneblja i na otoku Issi (Vis) zasadili prve vinograde. Tradiciju vinogradarstva preuzeli su i stari Rimljani, a tako se nastavlja do danas.
Svaka jadranska regija ima prepoznatljivo vino, od kojih su neka već i svjetski poznata. Tako su malvazija i bijeli ili momjanski muškat od bijelih vina i teran od crnih vina postali zaštitni znak Istre. Primoštenski vinogradi Babića, najatraktivnija su vinska lokacija na području obale između Zadra i Trogira. Riječ je o malim terasama crvene zemlje, obrubljenim stepenastim kamenim zidovima koji gledani iz daljine pružaju izniman pogled. Područje koje obuhvaća srednja Dalmacija i poluotok Pelješac zapravo je najvažnija vinorodna zona u Hrvatskoj. Iako se radi o teškim i siromašnim kamenim podlogama, klimatski uvjeti su idealni te tako tamo uspjevaju sorte plavac mali koji je najcjenjenija hrvatska autohtona sorta. Taj dio Dalmacije proizvodi i nekoliko vrhunskih bijelih vina od pošipa koji je također autohtona sorta.
Posebno je bitno istaknuti i prošek kao desertno vino koje se proizvodi od sušenog grožđa, kombinacije bijelih sorti, što rezultira slatkim i bogatim okusom koje se vrlo dobro slaže sa dalmatinskim delicijama kao što su suhe smokve ili kolači od badema ili oraha.